Big Mac saus maken - maak zelf de McDonald's saus (2024)

By Wouter 26/02/2024

Big Mac saus maken - maak zelf de McDonald's saus (2)

Ga naar recept Recept afdrukken

De Big Mac saus, vrijwel iedereen op aarde is wel is in aanraking geweest met de iconische fastfoodketen Mac Donald’s. Een van de meest gegeten items van het menu is de Big Mac, maar wat maakt de Big Mac nou zo enorm lekker? Dat is inderdaad de legendarische Big Mac saus. Jarenlang is het recept van deze saus geheim gebleven, maar inmiddels is het recept ontrafeld, een soort van. We zijn er nog niet volledig achter, maar deze variant komt erg inde buurt! In deze blog duiken wij in de geschiedenis, zelf de Big Mac saus maken, wat maakt de saus speciaal en andere burgers waar je deze saus op kunt gebruiken. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je deze beroemde saus zelf kunt bereiken. Perfect voor je zelfgemaakte hamburgers, frietjes of als een smakelijke toevoeging aan je salades.

Wat maakt de Big Mac Saus zo speciaal?

De Big Mac saus is een unieke saus, een smaak waarvan je niet verwacht dat die zo lekker zou zijn op een burger. Deze saus, een mix van zoet, zuur en een beetje pit, heeft een lange geschiedenis en is wereldwijd geliefd. Het geheim van de saus zit in de perfecte balans van ingrediënten, die samen een heerlijke smaak creëren. De mysterie achter de saus ook bij de ervaring, het is namelijk geen traditionele saus op je burger. Zelf de saus maken voor op je burger is dan ook echt een aanrader. Dat niet alleen, je kan de saus ook perfect gebruiken op een krokante kipburger of bij een sidedish.

Het is bekend dat Amerikanen weten hoe ze een goede saus voor op een burger moet maken. Ook de In-N-Out burgersaus is een echte aanrader voor een leuke twist op je burger.

Big Mac saus maken - maak zelf de McDonald's saus (3)

De geschiedenis van de Big Mac en de saus

De Big Mac, geïntroduceerd door McDonald’s in de late jaren ’60, werd al snel een wereldwijd fenomeen, mede dankzij de speciale saus. Hoewel het recept door de jaren heen licht is aangepast, blijft de basis van deze geliefde saus grotendeels hetzelfde. Deze saus heeft niet alleen een plekje veroverd in de harten van hamburgerliefhebbers over de hele wereld, maar heeft ook de manier waarop we naar hamburger sauzen kijken, veranderd.

De Big Mac saus is niet alleen een onderdeel van een hamburger; het is uitgegroeid tot een cultureel icoon. McDonald’s heeft zelfs limited edition flessen van de saus verkocht, die als warme broodjes over de toonbank gingen. Met deze saus kun je ook zelf de Big Mac maken, vaak zelfs nog lekkerder dan van de Mc Donald’s zelf.

Waarom zelf de saus maken?

Het zelf maken van Big Mac saus heeft verschillende voordelen. Niet alleen weet je precies wat er in je saus gaat, maar je kunt ook experimenteren met de verhoudingen om de perfecte smaak voor jou te vinden. Bovendien is het een leuke manier om je kookvaardigheden uit te breiden en een voorraad aan Big Mac saus in je koelkast te hebben. Hoewel het klassieke recept heerlijk is, aarzel niet om te experimenteren met de ingrediënten.

Zelf Big Mac saus maken is supermakkelijk en hartstikke leuk. Je kunt er ook nog eens helemaal je eigen draai aan geven. Of je nou al supergoed kunt koken of net begint, dit recept moet je echt eens proberen. Tover die lekkere Big Mac smaak gewoon bij jou thuis op tafel!

De geheime ingrediënten van de saus ontrafeld?

Alhoewel het geheime recept nog niet daadwerkelijk is ontcijferd, komen we wel in de buurt met dit recept. Iedereen houdt van de Big Mac saus, maar wat zit er eigenlijk in? Hoewel het recept geheim is, weten we dat het mayonaise, mosterd, azijn, augurken, ui, knoflookpoeder, paprikapoeder, en een beetje suiker mixt. Deze mix maakt de saus zowel zoet als zuur – perfect voor elke burger.

Big Mac saus maken - maak zelf de McDonald's saus (4)

Hoe heeft de Big Mac saus fastfood veranderd?

Toen de Big Mac saus kwam, veranderde het hoe we naar burgers keken. Het inspireerde andere fastfoodketens om ook bijzondere sauzen te maken. Dit maakte de strijd om de lekkerste burger nog interessanter. De saus laat zien hoe belangrijk goede smaak en nieuwe ideeën zijn in de fastfoodwereld. Dit maakte kiezen waar je gaat eten nog leuker. Want nu ging het niet alleen meer om de burger zelf, maar ook om de saus die erop zat. Stel je voor, elke keer als je een hamburger eet, proef je iets nieuws. Klanten begonnen meer te verwachten dan alleen de standaard ketchup en mosterd; ze wilden iets bijzonders. De Big Mac saus speelde een grote rol in deze verschuiving, door te laten zien dat een goede saus een gewone burger kan transformeren in iets heel anders.

Is de Big Mac saus ook een beetje gezond?

Nu iedereen gezonder wil eten, past de Big Mac saus daar ook bij. Als je het zelf maakt, kun je kiezen voor gezonde ingrediënten en minder suiker of zout toevoegen. Zo maak je een versie van de saus die niet alleen lekker is, maar waar je je ook goed bij voelt. Het is alsof je een geheime formule hebt om iets gezonds te maken dat ook superlekker is. Let alleen wel op, deze saus bevat veel calorieën per 100 gram, dat komt mede door de mayonaise waar we in het recept gebruik van maken. Gebruik een vorm van mayonaise waar minder calorieën in zitten als je hier bewust mee bezig bent. Zoals een mayolijn of mayonaise of yoghurt basis.

De Big Mac saus maken checklist

Wij geven je graag even een overzicht van waarom je deze saus moet maken! Met deze checklist hopen wij je over te halen om ons lekkere recept een kans te geven! Heb je de saus gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt!

  • Controle: Doordat je de saus zelf maakt, heb je de volledige controle over de ingrediënten. Geen verborgen conserveringsmiddelen of E-nummers, alleen pure ingrediënten.
  • Smaak: Omdat je de saus zelf maakt kun je experimenteren met de ingrediënten.
  • Voorraad: Zelf Big Mac saus maken voor in je koelkast ben je altijd goed verzekerd van een lekkere saus voor bij je hamburger of andere gerechten.
  • Een Big Mac thuis maken: Wanneer je deze Big Mac saus thuis gebruikt op je burger komt die Big Mac toch wel erg dicht bij huis!

Big Mac saus maken - maak zelf de McDonald's saus (5)

Big Mac saus maken

Zelf de iconische Mc Donald's saus maken met ons eenvoudige en snelle recept. Goed voor ongeveer 300 gram aan Big Mac saus

5 van 3 beoordelingen

Recept uitprinten Pin Recept

Voorbereiding 10 minutes mins

Soort burger Burgersaus

Porties 5

Calorieën 200 kcal

Benodigdheden

  • mengkom

  • Garde

  • scherp mes voor de augurk en ui

  • Een potje om het in te bewaren

Ingrediënten

  • 240 gram mayonaise
  • 1 zoete augurk gesneden in stukjes
  • 1 witte ui gesneden in kleine blokjes
  • 5 gram witte azijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 10 gram suiker
  • snufje peper

Instructies

  • Meng de Ingrediënten: In een middelgrote mengkom, combineer de mayonaise, witte azijn, zoete augurk, fijngehakte witte ui, witte azijn, suiker, kruiden, witte peper. Meng alles goed door elkaar met een garde of lepel.

  • Proef en Pas aan: Proef de saus en pas de smaak aan naar wens. Voeg eventueel meer zout of peper toe.

  • Laat het Rusten: Voor de beste smaak, dek de saus af en zet het minstens 1 uur in de koelkast. Dit geeft de smaken de tijd om zich goed te mengen.

  • Serveer: Gebruik de saus op je zelfgemaakte Big Mac, frietjes of als een dressing voor je salade.

By Wouter

"Hey! Ik ben Wouter en ik help jou graag om de lekkerste burgers op tafel neer te zetten! Momenteel ben ik 24 jaar oud en vind ik het fantastisch om te experimenteren met alles met- en rondom hamburgers!"

Big Mac saus maken - maak zelf de McDonald's saus (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5858

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.